Menü Kapat

Kolaboratif Robotlar 5G Çağında Üretimi Nasıl Güçlendiriyor?

Kolaboratif robotların kullanımı, gelişen teknoloji ile fazlasıyla yaygınlaştı. Bu yaygınlaşmanın beraberinde işbirlikçi robotların kullanım alanları merak konusu olmaya başladı. Bu blog yazımızda, “İşbirlikçi robotların önemi nedir?”, “İşbirlikçi robotlar üretimi nasıl güçlendirir?”, “5G Teknolojisinin getirdiği senaryolar hayata nasıl geçirilecek?” sorularına yanıt bulabilirsiniz. Keyifli okumalar!

Kolaboratif robotların önemi nedir?

Günümüzde tüketimin artmasıyla birlikte, geleneksel üretimin hızlı bir şekilde yanıt veremeyeceği çok sayıda küçük partili sipariş talepleri oluşmaya başladı. Yeni talepler sonucunda imalat üretiminin, küçük parti ve kısa döngü özellikli esnek üretime acilen dönüştürülmesi gerekmektedir. Bu dönüşüm, hızlı ve esnek bir şekilde değiştirilebilen esnek otomatik üretim hatlarına olan ihtiyacı ortaya çıkarmaktadır. Ortaya çıkan bu yeni ihtiyaç, üretim hatlarının esnek üretime modeline doğru kaydığı ve insan-robot ilişkisinin arttığı anlamına gelmektedir.

İnsan-robot ilişkisinin artması dolayısıyla ortaya çıkan işbirlikçi robotlar, insanların yakın çevresinde çalışmayı daha güvenli hale getirmek için tasarlanmıştır. Kolaboratif robotlar endüstriyel robot pazarında en hızlı büyüyen ve en çok talep gören kategoridir. Aynı zamanda diğer geleneksel endüstriyel robotlardan daha yüksek performans göstermektedirler.

Kolaboratif robotlar, insan-robot işbirliğini artırarak verimliliği hedefleyen en insan benzeri robotik kollardır. Ayrıca sadece üretim hatlarında değil, aklınıza gelebilecek, insanın yaptığı her türlü farklı senaryoda faaliyet gösterebilmektedirler. Örneğin, kafelerde ve kahve istasyonları gibi insansız ortamlarda düğmelere basmak, bardakları, malzemeleri almak ve yerleştirmek gibi basit hareketleri yapabilir. Ancak sadece bu basit hareketlerle yetinmez ve iyi progralanmılş bir işbirlikçi robot latte sanatı bile yapabilmektedir.

Otes Elektronik’in mevcut kolaboratif robot ürün matrisi, EC Serisi, nihai hareket ve dinamik tasarımı, modüler donanım yapısı tasarımı, esnek ve güvenilir uyarlama yazılımı ve çoklu dil desteği dahil olmak üzere insan benzeri mantığa göre tasarlanmıştır.

Pratik uygulamalarda, EC Serisi kolaboratif robotlar ayrıca çeşitli tiplerde son efektörler, görüntü sensörleri, kuvvet kontrol sensörleri ile donatılacak ve ayrıca kompozit robotlar oluşturmak için AGV’ler ile birlikte çalışabilecek. Tüm bu çalışmalarla birlikte daha fazla uygulamada yer alacaklardır.

Kolaboratif robot üretimi nasıl güçlendirir?

Genel olarak, işbirlikçi robotlar güvenlik, kullanım kolaylığı, esneklik ve verimlilik dahil olmak üzere dört ana özelliğe sahiptir.

Güvenlik açısından, işbirlikçi robot hafif bir eklem tasarımına sahiptir ve 6 kg’lık bir yük yükleme kapasitesine sahip olan işbirlikçi robot 17,5 kg ağırlığındadır, bu nedenle robot insanlara veya nesnelere hasar vermeden çalışabilir. Ayrıca çarpışma seviyesi de risk değerlendirme sonuçlarına göre ayarlanabilmektedir.

Kullanım kolaylığı açısından robotun taşınması, montajı ve sökülmesi kolaydır; robotun çalışma yol noktaları, basit sürükle ve bırak yöntemiyle kolayca düzenlenebilir; arayüzler açık; donanım ve yazılım son derece entegredir.

Kolaboratif robotlar, 360° kurulum, ±360° tek eklemli küresel çalışma alanı, hafif ve düşük güçlü tasarım, kompakt ve modüler tasarım vb. gibi birçok açıdan çok esnektir.

Araba koltuğu braketinin üretim hattına entegre edilen bir kolaboratif robot örneğini ele alalım. Vida sıkma işlemi için, bir tarafta prosesten sorumlu bir operatör ve diğer tarafta vidaları sıkan bir kolaboratif robotun yer aldığını görebiliriz. Bu iki istasyonun arasındaki verimlilik oranı arasında büyük bir fark vardır. Kolaboratif robotun entegre edildiği istasyonda işlem daha çabuk bitmektedir. Bunun yanı sıra bu şekilde bir istasyonda sıkma tabancasını uzun süre tutmak ellerin üzerinde çok fazla baskı oluşturmaktadır. Ancak kolaboratif robot kullanımı sayesinde bu tarz istasyonlarda oluşabilecek zararlar da en aza indirgenmektedir.

Yukarıdan da anlaşılacağı gibi, kolaboratif robotların avantajlarından yararlanmak için onları doğru uygulama senaryoları ile eşleştirmeli ve uygun otomasyon görevlerini ve hedeflerini belirlemeliyiz.

5G’nin getirdiği yeni senaryolar nasıl hayata geçirilecek?

Yüksek hız, Iot, güvenli yeniden yapılandırma ve diğer özelliklerle öne çıkan 5G dönemi, daha esnek uygulama senaryoları yaratacaktır. 5G’nin geliştirilmesi için, kolaboratif robotların çevrimdışı uygulamanın önemli bir parçası olması beklenmektedir.

5G çağında son ürün süreçlerinin yinelenmesi hızlanacak ve esnek bir otomasyon aracı olarak kolaboratif robotlar daha fazla önem kazanacak. Otomotiv sektöründe montaj ve muayene, elektronik sektöründe yük kaydırma, test ve montaj, talaşlı imalat sektöründe makine besleme, medikal sektöründe tedavi, destekli navigasyon ve konumlandırma ve tıbbi cihaz imalatı gibi senaryolarda kolaboratif robotlar daha fazla yer almaya başlayacak. Bunların yanı sıra kolaboratif robotlara dayalı otonom ve teleoperasyon platformlarının uygulanması da geliştirilecektir.

Verified by MonsterInsights